Groszek Ptysiowy BOX to klasyk, który znamy głównie jako dodatek do zup. Ale te lekkie, chrupiące kuleczki świetnie odnajdują się także w świecie deserów! Dzięki nim możesz w kilka minut przygotować efektowne i pyszne słodkości, które zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. 

1. Deser jogurtowy z owocami i Groszkiem Ptysiowym

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g jogurtu naturalnego lub kokosowego,
  • 1 garść Groszku Ptysiowego BOX,
  • 100 g owoców sezonowych (maliny, borówki, kiwi, truskawki),
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego.

Przygotowanie:

  1. Do dwóch szklanek lub pucharków nałóż po połowie jogurtu.
  2. Ułóż warstwę owoców i polej odrobiną miodu.
  3. Na wierzch wsyp Groszek Ptysiowy BOX, aby deser nabrał chrupkości.
  4. Podawaj od razu – groszek zachowa swoją lekkość i będzie kontrastował z kremową konsystencją jogurtu.

2. Mini tiramisu z Groszkiem Ptysiowym

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g Groszku Ptysiowego BOX,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 200 ml mocnej kawy,
  • kakao do posypania.

Przygotowanie:

  1. Ubij śmietankę na sztywno i delikatnie wymieszaj z mascarpone i cukrem pudrem.
  2. Groszek Ptysiowy przełóż do miski i szybko zanurz w wystudzonej kawie (uważaj, żeby nie nasiąkł za bardzo).
  3. Do pucharków układaj warstwami: groszek, krem mascarpone, groszek, krem.
  4. Wierzch posyp kakao i włóż na godzinę do lodówki.
  5. Podawaj schłodzone jako ekspresową wersję klasycznego tiramisu.

3. Czekoladowy mus z chrupiącym Groszkiem Ptysiowym

Składniki (na 3 porcje):

  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 garść Groszku Ptysiowego BOX.

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij na sztywną pianę.
  3. Wymieszaj czekoladę z żółtkami, następnie delikatnie dodaj ubitą śmietankę i pianę z białek.
  4. Przełóż mus do pucharków, schłodź w lodówce przez minimum 2 godziny.
  5. Podawaj z Groszkiem Ptysiowym BOX posypanym tuż przed podaniem, aby zachował chrupkość.

4. Budyniowy deser warstwowy z Groszkiem Ptysiowym

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 budynie waniliowe lub czekoladowe (ugotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej na mleku pełnym lub roślinnym),
  • 200 ml bitej śmietany,
  • 2 banany lub 200 g malin,
  • 1 garść Groszku Ptysiowego BOX,
  • 1 łyżeczka kakao lub wiórki czekolady do posypania.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj budyń i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Banany pokrój w plasterki (lub użyj świeżych malin).
  3. W szklankach lub pucharkach układaj warstwami: budyń, owoce, bita śmietana i Groszek Ptysiowy BOX.
  4. Powtórz układ jeszcze raz, aby powstały efektowne warstwy.
  5. Wierzch udekoruj groszkiem, odrobiną bitej śmietany i posyp kakao albo startą czekoladą.
  6. Podawaj od razu – groszek zachowa chrupkość i będzie kontrastował z kremową konsystencją budyniu.

5. Owocowy pucharek warstwowy z Groszkiem Ptysiowym

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 budyń waniliowy (ugotowany i wystudzony),
  • 1 banan,
  • 100 g truskawek lub malin,
  • 100 ml bitej śmietany,
  • 1 garść Groszku Ptysiowego BOX.

Przygotowanie:

  1. Wysokie szklanki wypełnij warstwami: budyń, banan pokrojony w plastry, groszek ptysiowy, bita śmietana, truskawki.
  2. Powtórz układ, aż wypełnisz naczynie.
  3. Na wierzchu udekoruj dodatkową porcją Groszku Ptysiowego.
  4. Podawaj od razu – to deser szybki, kolorowy i efektowny.

Jak widzisz, Groszek Ptysiowy BOX to dodatek, który sprawdza się nie tylko w zupach. Wystarczy odrobina wyobraźni, by zamienić go w bohatera deserów: od lekkiego jogurtowego pucharku, przez tiramisu, aż po lody czy mus czekoladowy. To prosty sposób, by dodać chrupkości każdemu deserowi!